Дом културе општине Бачка Топола

Кратак историјат Дома културе

Дом културе општине Бачка Топола је поново основан 1991. године. Оснивач је Скупштина општине Бачка Топола. У предходном периоду, тј. од краја 1970-тих година све до 1991. године организатор културних збивања на територији општине био је Центар за културу, образовање и информисање. Са престанком рада Центра, организацију културних збивања врши Дом културе општине Бачка Топола.

 

Делатност Дома културе

У склопу Дома културе је позоришна сала са 360 седишта (али на жалост ову салу од јула 2007. године не користимо). Из тог разлога скоро све манифестације се одржавају у биоскопској сали која броји 223 седишта.

 

Дом културе организује гостовања позоришних представа као и музичких концерата за децу и за одрасле на српском и на мађарском језику. Сваке године је домаћин општинским смотрама хорова, фолклора и оркестара као за децу тако и за одрасле. У својој редовној делатности, Дом културе се бави и приказивањем биоскопских филмова из редовног дистрибутерског репертоара – новије производње али понекад приказујемо и филмска остварења трајне и непролазне вредности-филмове из 1970-тих, 1980-тих и из 1990-тих година. У саставу установе је и изложбена сала у којој се одржавају и изложбе академских сликара, сликара аматера, етно удружења, семинари и округли столови.

Поред горе наведених Дом културе је и организатор одласка деце на Фестивал Оптимизма жаргонски назван “Бејби егзит“ који се одржава сваке године на Петроварадину поводом Светског Дана Породице крајем месеца маја. Наша установа је иницијатор као и главни организатор БАЧКОТОПОЛСКОГ КАРНЕВАЛА МЕДА који смо први пут одржали 16. септембра 2006. године у оквиру манифестације “Дани Бачке Тополе“. У будуће желимо још више да развијамо ту манифестацију укључивањем још већег броја учесника и посетилаца. Наш циљ је да Бачкотополски Карневал Меда за неколико година израсте у једну велику манифестацију Србије која окупља велики број људи како из наше државе тако и из иностранства и да постане препознатљиви печат наше општине.

Контакт:

Адреса: Главна 12.

Телефон: 024/713-515

Wеб презентација: domkulturebt.org