A községi földgazdálkodás digitalizálása

A német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) Fejlesztési Partnerségi Programján (develoPPP.de) keresztül támogatott, A községi földgazdálkodás digitalizálása elnevezésű projekt keretében, amelyet a Német Fejlesztési Ügynökség (GIZ), a TeleGroup és a NALED hajt végre, Topolya községnek összesen 9 korszerű meteorológiai állomást adományoztak, amelyek a mezőgazdasági termelés szempontjából jelentős paramétereket kísérik figyelemmel.

A meteorológiai állomások képesek valós időben adatokat gyűjteni a mikroklimatikus tényezőkről, mint amilyenek a levegő hőmérsékletéről és páratartalmáról, a talajhőmérsékletről és talajnedvességről, a csapadékmennyiségről, a levélnedvességről, a napsugárzásról, a szélerősségről és hasonló tényezőkről szóló adatok, de képesek előrelátni sok mezőgazdasági kultúra esetében a betegségek és kártevők megjelenését is.

A meteorológiai állomások által gyűjtött adatok elérhetőek az állami földek valamennyi bérlője számára, de a magángazdaságok tulajdonosai számára is Topolya község területén.

A meteorológiai állomások által gyűjtött adatok az AgroLIFE mezőgazdasági termelés irányítására szolgáló digitális platformon keresztül használhatók fel. Mindehhez csak annyit kell tenniük, hogy a Google Play Áruházból letöltik a mobilalkalmazást, ingyenesen regisztrálnak, majd e digitális asszisztens segítésével irányíthatják mezőgazdasági termelésüket. Az AgroLIFE-ról bővebben a www.mojagrolife.com címen tájékozódhatnak.

A meteorológiai állomások által gyűjtött adatok a https://farmer.agrolife.world/ honlapon is elérhetőek.

A projekttel, az AgroLIFE alkalmazással és a meteorológiai állomásokkal kapcsolatban bővebb tájékoztatást a Gazdasági Fejlesztési Ügynökségnél kaphatnak.

Ahhoz, hogy ezen a weboldalon keresztül hozzá tudjon férni Topolya község meteorológiai állomásainak adataihoz, a következő hozzáférési adatokat kell használnia:

Felhasználónév: BTopola

Jelszó: meteo

trolist1

trolist2