Értesítés Topolya község polgárainak a tarló, a hulladék és a növényi maradványok égetésének tilalmával kapcsolatban

A Rendkívüli Helyzetek Községi Törzskara tájékoztatja Topolya község polgárait a tűzgyújtást tiltó szabályokról.

Tarló és növényi maradványok égetése során magas hőmérséklet keletkezik, így a talaj felszíni rétege porrá és hamuvá válik, amelyet elhord a szél, elmossa az eső, így eltűnik az a réteg, amely a legfontosabb a termés szempontjából. Az égetéssel elpusztulnak azok a talajban élő organizmusok (földigiliszták, mikroorganizmusok), amelyek pótolhatatlan szerepet töltenek be a növények táplálásában azáltal, hogy a műtrágyából a tápanyagokat a növények számára hasznosítható formává alakítják, illetve a talajban található szerves anyagokat lebontják.

Égetés során nagy mennyiségű füst képződik, amelyet a szél a forgalmi utak felé vihet, így a sűrű füst ronthatja a látási viszonyokat, ezáltal a közlekedésben résztvevők is veszélybe kerülhetnek.

A tűzvédelmi intézkedések be nem tartása büntetést von maga után, amely jogi személyek esetében 300.000 dinártól 1.000.000 dinárig, természetes személyek esetében pedig 10.000 dinárig terjed. A bírságok mellett, a tűz okozója egy meghatározott időszakra a mezőgazdaság fejlesztését ösztönző pénzeszközök igénylésére való jogát is elveszíti.

A vonatkozó előírás szerint, az a személy, aki a tarló, a hulladék vagy a növénymaradványok elégetésével tüzet okozott, köteles a tűzoltó- és mentő egységek beavatkozási költségeit megtéríteni.