Skip to main content

Muzej opštine Bačka Topola

Званичан назив установа: Музеј општине Бачка Топола

Адреса: Маршала Тита 60, 24300 Бачка Топола

Број телефона: 024/716-093

Е-маил адреса: topmuz@gmail.com 

Интернет страница: topmuz.rs

Друштвене мреже: Facebook - muzejbacketopole

                             Instagram - municipalmuseumofbackatopola

                             Youtube - Muzej opštine Bačka Topola / Topolya Község Múzeuma


Музеј општине Бачка Топола је смештен у некадашњем барокном каштелу, који је барон Пал Краи дао саградити између 1800. и 1802. године. У приземљу зграде се налази стална поставка „Великани”, која представља некадашње познате личности општине Бачка Топола: лекара др Јаноша Хаџија, наивног сликара Петера Кукаца Нађапатија, ликовне уметнике Петера Бичкеија и Јожефа Ача, књижевницу Ержебета Јухас, позоришну редитељку Мару Димитријевић Лустиг, етнолога и песника Ференца Тота, маратонца Пала Скендеровића, као и археолошки материјал из Бачке Тополе чије ј откриће повезано са именом археолога Ласла Секереша. Канцеларија и збирка удружења Уметничка колонија Бачка Топола се такође налази у приземљу.

Сале на спрату барокног каштела служе за привремене изложбе, музичке вечери, едукативна предавања, дечје програме и музејске радионице. У једној од просторија на спрату се налази библиотека архитекте др Имрета Харкаија (1952–2004), у којој посетилац, истраживач може на лицу места да прочита књиге о архитектури, етнологији и заштити споменика на мађарском, српском и енглеском језику.

Музеј је задужен за прикупљање, обраду, чување, складиштење, дигитализацију и представљање свих предмета, рукописа, фотографија и докумената везаних за општину Бачка Топола. Установа прикупља и чува и заоставштине некадашњих познатих људи који су рођени у општини или су деловали у овом крају. Истраживачи такође имају приступ целом овом материјалу.